Powered By Blogger

Leírás a nyolc alkotóelemről

1.Szénhidrátok: legalább a bevitt energia ötven százalékát kell hogy kitegyék.Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, tészta fogyasztása javasolt.Tegyük változatossá rizzsel, gabonafélékkel,  hüvelyesekkel, keményítőben gazdag zöldségekkel és burgonyával a napi energia értéket.Fontos tudni,hogy energia tartalmuk fele,mint az azonos mennyiségű zsíradéké. Megemlítendők a teljes kiőrlésű alap anyagok egészségünkre áldásos hatásai:
- sok a tápagyag tartalmuk
- B vitamint tartalmaznak
- áldásos hatásuk van az egészségre
- óvják a szívet
- csillapítják az éhséget


2.Gyümölcsök és zöldségek: ajánlott naponta 40 dkg fogyasztása.A bennük rejlő vitaminok,ásványi anyagok, antidoxidánsok védik a szervezetet a betegségektől.Ötszöri /napi/ bevitellel már sokat tehetünk az egészséges táplálkozási szokások áldott hatásainak eléréséért.A sárgarépa,paprika, paradicsom,az eper, az édesburgonya, mind-mind  C vitaminban gazdagok.A paradicsom antidoxidáns vegyülete, a káposztafélék folsavai, ásványi anyagai, a hagymafélék koleszterinszint csökkentő összetevői jól szolgálják szerveink és immunrendszerünk működését.

3.Fehérjék: legfőbb forrásuk a hüvelyesek,a tejtermékek, a tojás, a hal , a húsok.Ha lehet sovány húsokat használjunk,a hal fogyasztása hetenként lenne a legideálisabb.A szervezetnek szüksége van a fehérjékre a növekedéshez, az ásványi anyagok sokasága a sejtekre van jó hatással.Az ajánlott napi mennyiség 45-50 g.Érdekesség a diófélék magas zsírtartalma,de a természet ebből az egészségesebb összetevővel ajándékozott meg bennünket.


4.Tejtermékek: legfőbb kalcium beviteli forrásaink.Inkább a zsírszegény változatot fogyasszuk és használjuk.A kálcium nélkülözhetetlen az idegrendszer működéséhez,a csontozat egészséges fejlődéséhez, izmaink működésének biztosításához, a véralvadáshoz.A csontritkulás megelőzésének egyik biztos forrása.Napi két-három adag /egy bögre tej, 4 dkg sajt,12 dkg túró/ fogyasztása ajánlott.


5.Zsírok: az egészséges táplálkozás elengedhetetlen kelléke,mert zsírban oldodó vitaminokat  és zsírsavakat tartalmaz.Nem elhanyagolható az ételeknek adott finom íz sem.Vigyázat!A napi energia bevitelnek csak az egyharmados zsír fogyasztás az egészséges.Három fő csoportjuk van:
a./telített - húsokban és tejtermékekben fordul elő.Keveset fogyasszunk,emeli a koleszterin szintet.
b./egyszeresen telítetlen - az olívában, a repceolajban, földimogyoróban lelhető.
c./többszörösen telítetlen - nélkülözhetetlen az egészséges táplálkozáshoz.Előfordulása növényi olajokban, pl. szója, diófélék.Ezek az ún. omega-3 zsírsavak.Az omega-6 az olíva, a napraforgó, és egyéb növényi olajok alkotó elemei.


6.Só: óvatosan bánjunk vele,hiszen túlzott fogyasztása veseelégtelenséget,magas vérnyomást, és szívbetegséget okozhat.Ajánlott mennyiség napi 6 g.


7.Cukor: túlzott fogyasztása óriási kalóriával "nyomasztja" a szervezetet.Ún. üres beviteli forrás.Energia ingadozást, vércukorszint ingadozást okoz.De!Az ízét szeretjük, ezért óvatosan használva megédesíthetjük vele desszertjeinket,salátáinkat.Ne feledd: a gyümölcsök cukor tartalma már elegendő lehet a napi bevitelhez.


8.Folyadék: naponta legalább 2 l folyadék fogyasztása ajánlott.Elengedhetetlen az egészséges szervezet számára.Kiemelten a víz a legjobb,de a teák,gyümölcslevek,a tej is megfelelő.A mérsékletes alkohol fogyasztás is csökkenti a szívbetegségek előfordulását.A napi mennyiséget osszuk el kis adagokra, étkezés közben kortyolgassuk.Ne szólj rá a gyerekre!Hetente néhány alkoholmentes napot iktassunk be.