Powered By Blogger

Pecsenyék

1. Gombás fácánsült
2. Narancsos sült csirke

1.Gombás fácánsült
Hozzávalók: 3 dkg szárított vargánya,1 dl víz,fél evőkanál olívaolaj, közepes méretű fácán négy részre osztva,5 dkg füstölt szalonna kockára vágva,2 zellerszár,kockára vágva,2 sárgarépa felkockázva,1 nagy fej vöröshagyma felaprítva,10 dkg barna csiperke felezve,15 dkg sárga feles borsó,,2,5 dl vörösbor,3 dl csirke vagy zöldségalaplé,díszítéshez friss petrezselyem zöldje apróra vágva.

Elkészítése: a vargányát a felforralt vízben áztassuk legalább 20 percig.Egy nagy római tálban egy evőkanálnyi olajon pirítsuk meg a fácánhúst mindkét oldalán,hogy szép egyenletes barna legyen.Szedjük egy külön tányérba és tartsuk melegen.A római tálban pirítsuk meg a szalonnát,tegyük bele a zellert,a répát,a hagymát,a maradék olajat,lassú tűzön fonnyasszuk meg,utoljára tegyük bele a csiperkét és a borsót.Pár percnyi melegítés után a lecsurgatott vargányát is adjuk hozzá,öntsük rá a maradék olajat,az alaplét,és óvatosan az üledék mentes vizet ami a gombán volt.Tegyük vissza a tálba a húsokat,és fedő alatt lassan főzzük össze az egészet 20-30 percig.Tálaláskor szórjuk rá a petrezselymet.
Adag: 4 fő
Elkészítési idő: kb. 60 perc


2.Narancsos sült csirke

Hozzávalók: 2 db narancs, 4 gerezd fokhagyma,1 sütnivaló csirke, 3 fahéj rúd,4 friss rozmaring ágacska,1 babérlevél,4,5 dl csirkehúsalaplé vagy víz,2 édesburgonya,2 csöves kukorica,2 fej lila hagyma.

Elkészítése: melegítsük elő a sütőt , a narancsokat osszuk szét nyolc cikkelyre,négyet és egy fokhagyma gerezdet tegyünk a csirke belsejébe.Magas szélű tepsiben helyezzük el a csirkét,rakjuk köré a  fahéjat,a rozmaringot,a babérlevelet, a maradék fokhagymát,az alaplé felét.Tegyük a sütőbe egy órára,fél időben néha locsolgassuk a szaftos lével.Tegyük köré a hasábolt burgonyát, a négy felé vágott kukoricát,a cikkelyre vágott vöröshagymát,és a maradék narancsot.Locsoljuk rá a maradék alaplét,tegyük vissza a sütőbe még kb.50 percre.Jénaiban,szépen elrendezve tálaljuk.Nagyon finom!

Gyors elkészítési mód: a csirkét négy részre osztva,az összes zöldséggel, gyümölccsel együtt tesszük a sütőbe ,egy órán belül folyamatosa locsolgatva megsütjük.

Adag: 4 fő
Elkészítési idő kb. 2,5 óra előkészítéssel együtt.